Yoga and pregnancy 1. / Jóga és várandósság 1.

I know, we all learn about pregnancy in school. We all have friends who had baby before us and we could hear their stories that sounded something like an alien's story and their children seemed to be like aliens too. Years after, well, maybe we have the chance to understand and feel all the magic behind the stories - through our life changes.


Source: wix stock image

I learnt that every mom to be and every pregnancy is different. I am in the fourth month and I reduced yoga practice in the first trimester. I did not even go for walks because of my nausea in the first three month so now I have no picture for this blog article about any beautiful place of England. Apart from that I would like to share my experience about yoga during pregnancy.


I could see ladies on the internet who kept going on their training in the gym and they delivered healthy babies. Well, my experience is different and I tried to rest as much as I could. (Maybe because I am older.) The situation was new even for my yoga teacher, but we started to learn more about asanas that could be practiced in different stages of pregnancy. In the very beginning even Shavasana was uncomfortable however this is a simple asana. If you are pregnant, probably you will feel better with a lifted chest and head in a supported shavasana or in supta baddha konansana (Click on underlined words to see, the pictures do not belong to me.) It worth to try them even if you are not expecting a baby. They are comfy and relaxing.


It is important that we do not do twists, furthermore do not make any pressure on the tummy. We do not force the abdomen and most of the asanas are supported. I am using Geeta Iyengars' book called Iyengar Yoga for Motherhood. This book shows asanas mainly with blocks, bolsters, belts etc. If anyone needs a different one, there are plenty on the book market in this topic. Anyone find a good one, please let me know :)


Note: If you want to start pregnancy yoga, I suggest you to find a yoga teacher to learn what is safe and good for you. Every information from books are additional to that knowledge.


Namaste Ladies
Jóga és várandósság


Tudom, hogy mind tanultunk a terhességről biológa órán, meg ott vannak a barátok, akik előttünk voltak várandósok és a történeteik valamiféle földönkívüli sztoriknak hangzottak, a gyerekeik meg földönkívülinek néztek ki. Aztán eltelik néhány év és lőn, hogy talán nekünk is megadatik az esély, hogy megértsük és megérezzük azt a bizonyos varázslatot a sztorik mögött - a saját életbeni változásunkon keresztül.


Megtanultam ebben a kis időben, hogy minden leendő kismama és minden terhesség tök különböző. A negyedik hónapban vagyok és az első trimeszterben a jóga gyakorlást is lecsökkentettem. Még sétákra sem mentem az első három hónapban a hányinger miatt, szóval képem sincs, amit posztoljak szép Angliáról. Ettől függetlenül szeretnék néhány tapasztalatot megosztani a terhesség alatti jógáról.


Láttam hölgyeket az interneten, akik simán folytatták az edzést az edzőteremben, majd egészséges bébiknek adtak életet. Hát, az én tapasztalatom más és én igyekeztem annyit pihenni, amennyit csak lehet. (Talán, mert idősebb is vagyok.) Az egész szituáció egyébként a jóga oktatómnak is új volt, de elkezdtünk új dolgokat megtanulni az ászanákról, amik egyáltalán gyakorolhatók várandósság különböző állomásai alatt. A legelején még a Savászana is kényelmetlen volt, pedig elég egyszerű gyakorlat (a testnek). Ha babát vársz, valószínűleg jobban fogod érezni magad megemelt törzzsel és fejjel alátámogatott savászanában, vagy supta baddha kónászanában. (Képekért katt az aláhúzott szövegre. A képek nem hozzám tartoznak.) Egyébként érdemes akkor is kipróbálni őket, ha nem vagy várandós, mert igazán kényelmesek és relaxációhoz kiválóak.


Ami igazán fontos, hogy nem csavargatjuk magunkat, nem nyomorgatjuk a hasunkat össze. Nem terheljük a hasizmunkat és a legtöbb ászana valamilyen módon megtámasztott, alátámasztott. Geeta Iyengar könyvét használom jelenleg, a címe Iyengar Jóga az Anyasághoz. (Sajnos magyar fordításban még nem találtam.) Ez a könyv javarészt olyan ászanákat mutat be, amihez kell jóga párna, jógablokk, jóga tégla, jógaheveder stb. Ha valakinek esetleg másmilyen könyvre lenne szüksége lenne, biztos vagyok benne, hogy talál a könyvpiacon. Legalábbis az angolon. Magyar viszonylatban ugyan meggugliztam és nem sokat találtam. Ha bárkinek van visszajelzése, hogy segíthessük egymást, ossza meg velünk.


Fontos megjegyzés: Ha szeretnél terhes jógába kezdeni, erősen javaslom, hogy találj egy oktatót először, hogy megtanuld, mi a biztonságos és megfelelő számodra! Minden könyv csak kiegészítés és a saját tudásod növeli.


Namaste Hölgyek!

RECENT POSTS: