Yoga and pregnancy 2. / Jóga és várandóssság 2.

Last time I wrote when I was in the first trimester. Now only a few weeks left and I can see our baby and I also started my maternity. A wanted a few weeks to calm down, being on my own, spending mornings with doing yoga, being in silence and let all the deep inner feelings come to me. Obviously it would not be possible if I had to think about work, people, commuting and just repeating eat-sleep-work mode.


The second trimester is a bit of relief for most of the ladies so did I and I could even do headstand in my yoga practice. In the third one I am doing just a few asanas from the book I mentioned earlier (see here). You can find sequences for problems can be occured during pregancy (as prematurely dilated cervix, dizzines, fatigue, high blood pressure, heartburn, shortness of breath, back pain etc.) and the book is split for sequences to practice in the first and second-third trimester. I have some asanas that I prefer and I am sure everyone can find that are good and comfortable for her body and stage of pregnancy. For example I have quite big tummy so I do not like lying or bending backwards.


Pregnancy is a very-very challenging period for a woman. For me the hardest part was communication while my body was changing week-by-week. Sometimes I even could not tell what was happening so how could someone else imagine? It was hard to admit that I could not do the same physical work like before, furthermore not everyone understands you simply because they are not as sensitive for your situation or they do not have any experience with that all. Sometimes I really felt alone with my feelings despite of having many kind people and a loving husband around me. It is not easy to keep cool all the time but hopefully with yoga and some meditation or relaxation it is easier.


Today I brought music not a picture. It is a mantra but if you just prefer to listen that is fine, even if you are someone who is not pregnant. If you are pregnant, I think that will even make your baby calm in your tummy not only you. First I saw this mantra in Iyengars' book, called So-Hum, or Om-So-Hum which is from Sanskrit. He sais: >>Every living creature unconsciously breathes the prayer 'So'ham' (Sah=He: Aham-Aham= I-He, the Immortal Spirit, am I) with each inward breath. << Literally it means 'I am That'. We all come from the Infinite Source and we all represent this Source inside of us. That means that we are all connected. Geeta's book recommends 'so-hum' (or so-ham) mantra for birthing. This morning this mantra gave me an unexpected insight: we are not only connected to the Source but being a special reflection of this Source. That is why we are strong or good in something or just having a unique thing inside of us... and with every birth - even it was mine, yours, or the new life in your tummy/ or in your partners' tummy - an another unique creature came/comes in this world. So bear in mind how precious life is.


Jóga és várandósság 2.

Amikor legutoljára írtam, még az első trimeszterben voltam. Most már csak néhány hét maradt és "anyasági pihenőn" (GYES-szerűségen) vagyok. Le akartam végre ereszteni, magamban lenni, jógával és csendben léttel tölteni a reggeleket és csak hagyni, hogy a mély érzések belülről megérkezzenek hozzám. Nyilván ez lehetetlen lenne, ha a munkával, az emberekkel és a bejárással kéne foglalkoznom és csak ismételgetni az eszik-alszik-dolgozik üzemmódot.


A második trimeszter egy kicsit megkönnyebbülés a hölgyek többségének, így volt ez velem is. Még a fejenállást is gyakoroltam. A harmadikban igazából csak néhány ászanát csinálok a könyvből, amit korábban említettem (itt írtam róla). Olyan mozgássorokat is találhatsz benne, amik a terhesség során előforduló problémáknál segítségül szolgálhatnak számodra (pl. idő előtt táguló méhnyak, szédülés, fáradtság, magas vérnyomás, gyomorégés, légszomj, derékfájás stb. esetén), továbbá a könyv fel van osztva a mozgássorokra, amiket gyakorolni lehet az első és a második-harmadik trimeszerben. Nekem van néhány ászanám, amiket előnyben részesítek és biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja azokat, amik jók és kényelmesek a testének és az aktuális terhességi szakasznak. Például nekem elég nagy hasam van és hát így nem igazán szeretem a fekvős és hátra hajlós feladatokat.


A várandósság nagyon-nagyon nagy kihívás egy nőnek. Nekem a legnehezebb a kommunikáció volt, miközben a testem hétről hétre változott. Néha magam sem tudtam mi történik, hát hogyan tudta volna más akkor elképzelni? Nehéz volt beismernem, hogy nem tudtam ugyanazt a fizikai munkát elvégezni, mint korábban, továbbá nem mindenki ért meg, egyszerűen csak mert nem érzékenyek a helyzetre, vagy egyszerűen csak nincs tapasztalatuk a dologgal kapcsolatban. Néha egy kicsit egyedül éreztem magam az érzéseimmel, annak ellenére, hogy nagyon sok kedves ember és egy szerető férj is van körülöttem. Nem könnyű nyugisnak lenni, de remélhetőleg jógával, egy kis meditációval, vagy relaxációval egy kicsit könnyebb.


Ma zenét hoztam, nem képet. Ez egy mantra, de ha csak hallgatni szeretnéd, az is jó, akkor is, ha olyan valaki vagy, aki épp nem várandós. Ha pedig az vagy, akkor szerintem a babádat is megnyugtatja a pocakodban, nem csak téged. Először Iyengar könyvében láttam ezt a mantrát, ami a So-Hum, vagy Om-So-Hum és ami a szanszkritből ered. Az mondja: >> Minden élő lény tudattalanul lélegzi az imát 'So'Ham' (Sah = Ő : Aham-Aham= Én-Ő, a Halhatatlan Lélek, az vagyok) minden egyes belélegzéssel. << Tulajdonképpen azt jeleni, "Az vagyok, aki vagyok." Mind a Végtelen Forrásból jövünk és mindannyian hordozzuk ezt a Forrást magunkban. Ez azt jelenti, hogy mindannyian kapcsolódunk (hozzá; talán a mantra szerint egymáshoz is). Geeta a már említett könyvében ajánlja a So-hum (vagy so-ham) mantrát szüléshez. Ezen a reggelen, ez a mantra számomra más felimerést is hozott: nem csak, hogy kapcsolódunk a Forráshoz, de egy különleges tükröződései is vagyunk ennek a Forrásnak. Ezért vagyunk erősek, vagy jók valamiben, vagy csak van valami nagyon egyedi bennünk... és minden születéssel - akár az enyémmel, a tiéddel, vagy az új élettel a hasadban/ vagy a párod hasában - egy újabb egyedi (különleges és megismételhetetlen) lény jött/jön erre a világra. Szóval tartsuk észben, milyen értékes is az élet.
RECENT POSTS: