Yoga after delivery/ Jóga szülès utàn

Probably most of the ladies have plan for delivery, maybe for after delivery. A perfect scenario. Then we realize that life just happens. We can do our best but some things are simply out of our control. What does that mean in our yoga practice?baby and yoga

Our baby came at Christmas time. The water was gone and after 14 hours and difficult birth our son arrived to this world. I expected water birth, music, keeping myself away from strong painkillers, having natural birth at hospital. Only the last thing happened. After that I expected early arrival to home but we had to stay almost for a week at the hospital. I expected few weeks to recover but my body is healing at this moment too and it is okay in the 6th week. So sometimes we have to accept things in life as they are.

On the other hand we need plans. It helps clear communication in this overwhelming period. Everybody has expectations on you but you have to respect your body and time of recovering. That is how it goes in yoga too. Geeta Iyengar's book for motherhood is so useful for this. I wanted to get back into yoga practice as soon as I could but then this book reminded me to be more patient with myself.


The book splits the time of getting back to yoga in 3 terms.Generally there is a 6 week period which is advised to recover, getting back to your energy level and let your organs go back to the place they used to be. In this time you need to rest as much as you can, just take your time to know better your baby and how to care about him/her. The book suggests only Shavasana (or Ujjayai Pranayama in Shavasana) and Supta Baddha Konasana. Caesarean section is a completely different story and whole process is more slowly. The following introduction of trems is for normal cases.


In the book the first term is from around 6th week (or end of vaginal discharge) to 12th weeks. For the 2nd month there are simple asanas for toning abdominal organs. That does not mean exercising the abdomen to reduce fat around waist, thights or buttocks. This is about build up energy by strengthening spine and nervous system and building up muscles so only after this we can start to do exercises to reduce fat. The book contains passive-active asanas for that months like supported Salamba Sarvangasana with the wall or Janu Shirshasana with belt and block.

Hopefully everything gets back to normal by the 3rd month (the end of 1st term) and we can have additional asanas.

The 2nd term is from 13th to 25th week ( 4 to 6 month) is about getting back your shape and containing passive-active and restorative asanas. Most of them still supported in the book.Finally we can go back to normal exercises, however the 3rd term (from 26th to 40th week, which is 7th to 10th month) still shows some supported asanas.


My aim is to get back to yoga practice now. That's the plan. The question is that the baby let me do it? How can I manage doing yoga which requires attention and the baby who does the same? I will let you know in the next blog session.


Jóga szülés után


Valószínűleg a legtöbb nőnek megvan a saját bejáratú terve szülésre, talán szülés utánra is. Egy tökéletes forgatókönyv. Aztán az Élet megy a maga útján. Megtehetjük a tőlünk telhető legjobbat, de néhány dolgot egyszerűen nem tudunk befolyásolni. Mit jelent ez a jógagyakorlásban?


A babánk a karácsonyi időszakban született meg. Elment a víz és 14 óra nehézkes szülés után a fiunk megérkezett erre a világra. Vízben szülésre, zenére, erős fájdalomcsillapító mentességre és természetes szülésre számítottam. Csak az utóbbi történt meg. Ezek után arra is számítottam, hogy hamar haza mehetünk, de majd egy hetet maradnunk kellett. Arra is számítottam, hogy néhány hét alatt felépülök, de a testem még mindig gyógyul most is és ez rendben is van a hatodik héten. Szóval néha el kell fogadnunk a dolgokat az életben ahogyan azok vannak.

Másrészről a szükségünk van tervezettségre. Segíti a világos kommunikációt ebben a túlterhelt időszakban. Mindenkinek elvárásai vannak veled szemben, de neked tisztelned kell a testedet és a felépülési időt. Így megy ez a jógában is. Geeta Iyengarnak az anyaságròl szòlò könyve nagyon hasznos ehhez. Szerettem volna visszatérni a jóga gyakorlásához amilyen hamar csak lehet, de aztán a könyv arra emlékeztetett, hogy legyek türelmesebb magammal.


A könyv a jóga újrakezdését 3 fázisra osztja. Általában van egy 6 hetes időszak, amelyet a felépüléshez tanácsolnak, az energiaszintedhez való visszatéréshez, és a szervek eredeti helyükre húzódásához. Erre az időre annyi pihenésre lesz szükséged, amennyire csak lehet, meg egyébként is csak hagyj időt, hogy jobban megismerkedj a babáddal és, hogy hogyan kell gondját viselni. A könyv csak a Savászanát (esetleg Ujjayai Pranayamaval) és a Szupta Baddha Kònászanát javasolja. Császározás után a történet egészen más és az egész folyamat lassabb. A következő tanácsok normál esetekre vonatkoznak.


A könyvben az 1. fázis kezdete körülbelül a 6. héttől (a hüvelyi vérzés végétől) a 12. hétig tart (2-3. hónap). A második hónapra egyszerű ászanák vannak a hasi szervek formálására. Ez azonban nem jelenti a has dolgoztatását ahhoz, hogy a zsírt csökkentsük a derékon, combokom, vagy a fenéken. Ez arròl szól, hogy visszaszerezzük az erőnket a gerinc, az idegrendszer erősítésével és erősítsük az izomzatot és csak ezután kezdhetünk el zsírégetéshez gyakorlatokat. A könyv passzív-aktív ászanákat tartalmaz erre az időszakra, mint például Szalamba Szarvangászana a falnál, vagy a Janu Sirsászana hevederrel és jógatéglával.

Remélhetőleg a 3. hónapra (az 1. fázis végére) minden visszatér a régi kerékvágásba és hozzávehetünk más ászanákat is az eddigiekhez.

A 2. fázis a 13-25. hét (4-6. hònap) és ami már az alakformálásról szól és tartalmaz passzív-aktív és erősítő (resztoratív, építő) ászanákat. A legtöbbjük még mindig valamilyen segítséggel (fal, heveder stb.) Leges legvégül visszatérhetünk a normál gyakorlatikhoz, bár a 3. fázis (26-40. hét,vagyis 7-10. hónap) még mindig tartalmaz támasztott ászanákat.


A célom, hogy újra visszatérjek a jógagyakorláshoz. Ez a terv. A kérdés viszont az, hogy a baba hagy-e majd. Hogyan tudom kezelni a jògázást, amely épp úgy figyelmet igényel, mint a baba?


RECENT POSTS: