Tiredness and the myth of "doing is living"

Doing is essential, don't get me wrong. It belongs to our human nature. On the other hand, it seems, we lost - or rather forgot about - the connection to an essential part of us: the healing self. The healing self waits for the moment when we slow down and finish the lunatic run just for a while - to let our soul catch up with our everyday mind.


I can remember when I was a little child and my father always opened the door to check on us. After a while, I felt I was always in a kind of alert mode because I didn't want him to see me being lazy. As an adult, I cannot sleep during the day or while travelling, unless I am really knackered and exhausted to realise that I went over my limits. The price for this is: being overly tired, trapped in a low energy loop, and maybe I become irritable and impatient. Sometimes, what we only need is a good sleep, indeed. Other times we have to think about other aspects of life. We need to understand where we need a little bit of readjustment.We don't really speak about tiredness, because we have to "keep going on" and "keep things together" (ourselves and the family, finances), or because that is how we are the "good ants" of the economy, or because it was told "you have to work hard" even when you haven't left anything to give. Think twice about this.

Where does tiredness come from?*

Is that physical because of a diet or demanding exercises?

Is that mental tiredness that comes from overthinking, from the type of job we do, or from running a family? I would also mention here the right amount and quality of sleep and sleep hygiene.

Is it emotional tiredness that comes from taking care of children or others, holding everything together, or is there something with our partner?

Is it sensory tiredness because there are too many stimulations on screen, or using maybe more media at once? (Radio, tv and scrolling on social media under our fingertips at the same time?).

Is it social tiredness, because we need some quality social interactions to draw into our life? (Hello moms!) Or are there too many interactions?

Is it creative tiredness? This is not only about influencers", content creators, writers, creatives, etc. Even moms can feel that they lost the spark inside. Do you have time to wonder? I used to have a card on my mirror with a sentence that could be translated as something like this: "When was the last time when you walked around to wonder?" Only to enjoy the beauty in the world around you like a child?

Is it spiritual tiredness? Believe it or not, we all need to connect to something bigger than us: Mother Nature, Universe, God, Devi (Goddess)... choose your own that brings light(ness) into your heart and helps to let go of the need for constant control- just for a little bit. To be able to rest in the feeling of being held and nourished by something loving and more powerful than you are.

Somehow we are deeply convinced, that it's only doing that brings us forward. In the realm of the soul, the "movement", and the "creation" is sometimes about listening and receiving. I often have a feeling that it is a kind of alchemy. If you don't listen to what your soul or even your body (!) whispers, then alchemy doesn't happen. Integrity with yourself still will bother you, because it won't "shut up" until you go against windmills.


So, getting back to the point and the actuality of tiredness in December (plus in the last 2 years...or more), I recommend learning to tune in, listen, and simply being with our body sensations, feeling the spaciousness, because these silent moments are tremendously healing. It reduces symptoms that are originally caused by stress. Simply sitting with yourself and calming down for 15 minutes can help. I am creating some audio files - as my free time allows it - to help you on a daily basis. You can find it here.


If you would like to receive notifications on new audio files of meditation, relaxation, and Yoga Nidra and are happy to receive info about future workshops, and classes, please feel free to subscribe to my letters here.


Thank you for reading this article. From my heart to yours.

*Note: the categorisation of the type of tiredness is from the book: Sacred Rest by dr. Saundra Dalton-SmithFáradtság és a "cselekvés az élet" mítosza


A cselekvés nem rossz, ne érts félre. Természetes emberi mivoltunkhoz tartozik. Másrészről azonban úgy tűnik, hogy elvesztettük - vagy inkább elfelejtettük - a kapcsolódást egy nagyon lényegi részünkhöz: a gyógyító önmagunkhoz. A gyógyító én megvárja az alkalmat, amikor lelassulunk, abbahagyjuk a holdkóros rohanásunkat egy kicsit - , hogy a lelkünk utolérje a mindennapi tudatunkat.


Emlékszem, amikor kisgyerek voltam és édesapám állandóan benyitott a szobába, hogy leellenőrízze mit csinálunk. Egy idő után úgy éreztem, folyamatos készenlétben kell lennem, hiszen nem akartam, hogy lustának találjon. Felnőttként nem tudok nappal aludni, vagy utazás közben, hacsaknem már teljesen fáradt és kimerült nem vagyok ahhoz, hogy észrevegyem, hogy már túlléptem határaimat. Az ára pedig: túlfáradás, alacsony energiaszint ördögi köre, minden irritálónak hat és türelmetlenné válok másokkal szemben. Néha valóban csak egy jó alvásra van szükségünk. Máskor el kell gondolkodunk az életünk más területéről is. Meg kell értenünk hol van szükségünk egy kis újraigazításra.


Nem igazán beszélünk a fáradtságról, mert "mennünk kell tovább", mert fenn kell tartanunk a dolgokat (a családot, és magunkat lelkileg és pénzügyileg), vagy mert így vagyunk szorgos hangyái a gazdasági gépezetnek, vagy mert azt mondták, hogy "dolgozz keményen" - még akkor is, amikor már nem sok maradt, amit adni tudnánk magunkból. Gondold át ezeket!


Honnan jön a fáradtságunk? *

Fizikai fáradtság ez, ami edzés, vagy diéta miatt van?

Mentális fáradtság, ami a túlgondol(ko)dás, vagy a munkánk jellegéből adódik, esetleg abból, hogy a családot tartjuk fenn? Itt említeném meg a megfelelő mennyiségű alvást és az alvási higiéniát.

Érzelmi fáradtság ez, ahol gyermekekkel törődünk, vagy másokkal és próbálunk mindent összetartani? Vagy a partnerünkkel kapcsolatos?

Szenzoros (érzéki) fáradtságról beszélünk, mert túl sok inger ér bennünket egyidejűleg képernyőn, talán több médiumot is használunk egyszerre? (Rádió, tévé és még pörög a social media is az ujjunk alatt egy időben?)

Szociális fáradtság ez, mert minőségi kapcsololódásra van szükségünk, amit beemelnénk az életünkbe? (Helló anyukák!) Vagy lehet inkább túl sok emberrel találkozunk?

Kreatív fáradtság, ami nem csak az influenszerek, tartalom készítők, írók és kreatívok kiváltsága? Anyukák is szokták érezni, hogy valahol a szikra eltűnt belül. Van időd rácsodálkozásra és elidőzésre? Régen volt egy képeslap a tükrömön, amin az állt, hogy mikor barangoltál utoljára? Csak, hogy élvezd a szépséget magad körül a világban, mint egy gyermek?

Spirituális fáradtság ez? Hiszed, vagy sem, mindannyiunknak szüksége van arra, hogy valami nálánál nagyobbhoz kapcsolódhasson: az Anyatermészethez, az Univerzumhoz, Istenhez, az Istennőhöz... válaszd, ami számodra enyhülést és könnyülést hoz a szívednek, hogy elengedd annak a szükségét egy kicsit, hogy mindent kontrollálj. Hogy képes legyél megpihenni és hogy hagyni, hogy valami, ami szeretben gazdag és erővel telt, megtart és táplál téged.


Valahogy mélyen meg vagyunk győződve róla, hogy csak a tevés (csinálás) visz minket előre. A lélek birodalmában a "mozgás" és "teremtés" sokszor befogadást (meghallást), magunkhoz engedést jelent. Néha olyan érzésem van, hogy ez alkímia. Ha nem hallgatsz a lelkedre, vagy akár a testedre (!), amik folyamatosan jeleznek neked, az alkímia nem történik meg. Az önmagunkkal való integritás zargatni fog minket, mert nem fogja abbahagyni a kiabálást, amíg szélmalmokkal harcolunk.


Visszatérve a fáradtág aktualitására így Decemberben (és az elmúlt 2 évben... ha nem több ideje), csak ajánlani tudom, hogy hallgassunk befelé, füleljünk, csak figyeljünk a testi érzeteinkre kicsit, mert ezek a csendes pillanatok önmagukban gyógyítóak tudnak lenni. Olyan tüneteket csökkenthetnek, amit a stressz okoz. Csak ülni kicsit önmagaddal, nyugodtan 15 percig segíteni tud. Készítek hanganyagokat - ahogy időm engedi, hogy segítségül használhasd akár naponta is. Itt találod őket.


Ha szeretnél emlékeztetőket kapni hanganyagokról, relaxációról, meditációról, jóga nidráról, akár szívesen hallasz mini tanfolyamaimról, vagy órákról, akkor fel tudsz iratkozni hírlevélre itt (subscribe).


Köszönöm, hogy elolvastad ezt a posztot. Szívtől szívnek.


*Megjegyzés: a fáradtság típusainak kategorizálása a következő könyvből van: Sacred Rest, írta: dr. Saundra Dalton-SmithRECENT POSTS: